7 Eylül 2012 Cuma

Selçuk'u Oynatmamak!

Maç kritiği değil bu yazı. Mağlup olduk diye Abdullah Avcı'yı acımasızca eleştireyim derdinde de değilim. Selçuk İnan'ı dün maç boyunca kenarda oturtmanla başladı bu yazıyı yazma isteğim. Elemeler boyunca büyük ihtimalle en çok güveneceğin adamı yanında oturtuyorsun diyedir sitemim. Milli takımın başına gelmiş, genç ve bu mevki için tecrübesi olmayan bir teknik direktörsün sen.  O yüzden her zaman güveneceğin oyuncuları toplamalısın etrafında. Her zaman kontrolünde olacak oyuncuları. İskeletini ona göre oluşturmalısın. Çünkü o tip oyuncular kurtarır seni, en zor maçında. Fatih Terim, Mustafa Denizli gibi teknik adamların da en büyük numaralarından biri budur.

Selçuk İnan, Alex gibi bir oyuncu olur anlarım. Bazı maçlarda kenarda oturtman gerekiyordur, rakibin fizik gücünden korkarsın, anlarım. Selçuk İnan, sezon boyunca çok yetenekli olmasına rağmen istikrarsız bir yapıda olur yine anlarım. Sergen gibi. Selçuk İnan, disiplinsiz, savruk, takım içerisinde sorunlara yol açan olur anlarım. Bu saydıklarımdan birinde sıkıntı yaratabilecek bir adam olsun da anlayayım ben seni.
Şimdi derler ki daha ilk maçta Abdullah Avcı bu kadar eleştirilir mi diye. Evet bal gibi eleştirilir. Yerden yere vurularak değil tabii ama eleştirilir. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun. Mesela İngiltere'de Lampard, Gerrard çok formda olacak ve oynatılmayacak. Eleştirilir. İspanya'da Xavi, İtalya'da Pirlo bu kadar formda olacak ve oynatılmayacak. Eleştirilir. Ben demiyorum bu isimlerle aynı kalitede futbolcudur Selçuk. Ama bu isimler takımları için ne kadar önemliyse Selçuk İnan da milli takımımız için o kadar önemlidir şu an.

Şöyle bir durum olsa yine anlayayım. Nuri, Emre veya X bir isim Selçuk kadar formda olur, kafan karışır bak onu da anlarım. Çünkü yetenek olarak birbirine yakın isimler bunlar. Selçuk'u sadece ara pası atsın diye oynatmıyorlar takımında. Selçuk İnan şu an Türk futbolundaki en formda, en efektif orta saha oyuncusu ve senin, milli takımın başına yeni gelmiş bir teknik adam olarak onu 90 dakika boyunca kenarda tutma mantığını kimse anlatamaz bana. Bunu da ben sistemi böyle düşündüm, planlarımda Selçuk yoktu diye anlatamazsın kimseye. Onunla aynı işi yapan diğer oyuncuları oynatmazsın, bambaşka bir sistem denersin kabul ama Selçuk'un görevini yapanları sahaya sürüp kenarda oturtuyorsan onu olmaz.
Hollanda da seninle aynı şekilde yeniden bir yapılanmaya gitti. O da senin gibi bir alışma sürecinden geçiyor. Yani henüz bir takım olamadılar. Grupta senin en güçlü rakibinden deplasmanda puan alma şansın var. Karşında otomatik portakal yok şu an. Puan yada puanlar alma şansının bu kadar yüksek olacağı başka bir dönem belki de gelmeyecek ama sen iyi hazırlanmamışsın hocam. Her şey hazırlık maçlarındaki gibi olmayacak. O girip bu çıkacak, her şey yolunda olacak diye bir şey yok. Hollanda'yı böyle yakalamışken sen, maksimumunu vereceksin, sonrasında olmazsa olmayacak. Şimdi hiç yoktan bir güvensizlik ortamı oluşturdun hocam. Oynat Selçuk'u yine mağlup ol. Kim ne diyecek sana. Söyleyenler eleştirilecekti, sen değil. Milli takımın taşları doğru yere koyan bir teknik adama ihtiyacı var. Bunun da sen olmasını çoğu kişi arzu ediyor. Milli takımda istikrar istiyor herkes. Sende koz verme ama. Fantezi peşinde koşma. Emre ve Nuri tam olarak hazır değilken sezona maç eksiğiyle başlamışken hazır kıta Selçuk'u keserek değişik şeyler peşinde koşma. Daha Fatih Terim, Mustafa Denizli değilsin sen. Öyle her eleştiriyi göğüsleyecek konumda değilsin. O yüzden az hata yap.
Sonuçta en kötü puan alabileceğimiz bir maçta mağlup olduk ve tüm oklar sana döndü. Bu puan kaybını umarım çok aramayız. Çünkü sen zannediyorsan tek rakibim Hollanda, büyük hata olur. Çıkış arayan ve bize her zaman ters gelen Romanya'yı rahat geçerim zannediyorsan hata yaparsın. Grupta küçük maçlarda puan kaybı hakkın yok. Büyüklerden ise ne koparırsan kar. Yoksa herkes bugünü hatırlatır sana, unutma. Senin bugün Selçuk İnan'ı kesmen, oyuna hiç sokmaman bu yüzden önemliydi işte. Sen bugün Selçuk'u kaybettin hoca. Nasıl kazanacağını düşün şimdi.

Hiç yorum yok: